30.6.07

Blogimisest Blogger.com´is

Lühike tutvustus, kuidas Blogger.com´is töö käib.


Dashboardis ehk esilehel saab muuta oma andmeid (Edit Profile), teha uus blogi (Create a Blog), teha uus postitus (New Post) ja vaadata oma blogi (View Blog). Lingid Posts, Settings ja Layout viivad vastavalt postituste menüüsse, blogi seadetesse ja Template lehele.

Template lehel saab muuta oma blogi kujundust. Alammenüüs on valikud:
Page Elements, (vt. all);
Fonts and Colors, kus saab muuta teksti ja tausta värvi;
Edit HTML, juhuks kui on vaja oma blogi HTML koodi muuta ja
Pick New Template, kus saab valida päris uue üldise kujunduse e. uue templeidi.


Page Elements: igasugused elemendid nagu arhiivid, listid jne, mida saab oma blogile lisada ja sealt eemaldada. Millegi lisamiseks tuleb klikkida lingil Add a Page Element. Elemendi muutmiseks või eemaldamiseks tuleb klikkida lingil Edit. Ka saab muuta elementide asukohta. Näiteks kui Su profiil on kõrvalmenüüs kõige alumine ja Sa tahad, et see kuvataks kõige ülemisena, tuleb lihtsalt elemendi About Me peal teha klõps vasaku hiirenupuga ja nuppu all hoides sikutada element siis soovitud kohta. Pärast liigutamist tuleb salvestada (Save - üleval paremal).
Kastis Blog Posts (Veebilogi postitused) saab seadistada erinevaid asju mida kuvatakse su postituses. Seal saab valida ka mitut postitust näidatakse Su blogi esilehel (Number of posts on main page). Mida suurem on postide arv,eriti kui blogis on palju pilte, seda aeglasemalt leht end laeb ja aeglasema internetiühendusega blogilugejatele võib see üsna tüütu olla. Samas aknas saab mõned asjad ka eestikeelseks muuta: näit. Posted by - Postitas ja Comments - Kommentaarid, oma soovi järgi. Selliste asjade näitamise võib üldse ära keelata võttes vastava rea ees olevast kastist linnukese ära.


Choose a New Page Element. Mõned erinevad elemendid, mida lisada saab:
List lisab nimekirja millest iganes soovid, kasvõi lemmiklilledest.
Link list on linkide nimekiri, mida oma blogis näidata tahad.
Picture lisab pildi.
Text kui soovid kõrvalmenüüsse või jalusesse mingit teksti lisada, näit. tervitusteksti.
HTML/Javascript lisab HTML või Javascript koodi, mille abil võib menüüsse igasuguseid bannereid ja muid vidinaid panna. Oma blogi menüüsse võib näiteks kella panna, kui vaid soovi on.
Labels on nö. sildid, kui tahad oma postitusi näiteks teemade järgi sorteerida.
Logo lisab lehele Bloggeri enda logo.

Settings lehel saab muuta blogi üldiseid seadeid.
Alammenüüs:
Basic lehel saab muuta blogi nime ja lisada natuke tutvustavat juttu.
Publishing lehel on juba vaikimisi kõik nii nagu peab.
Formatting lehel saab muuta kuupäevade ja kellaaegade formaate. Sellel lehel saab teha ka kogu blogi eestikeelseks ja valida õige vööndiaja.
Comments lehel saab määrata, kas kommentaare üldse näidata, kes kommenteerida tohivad jne. Kõige viimasel real Comment Notification Address saad sisestada oma meiliaadressi, kui tahad, et Sulle saadetakse email iga kord kui keegi Su blogisse kommentaari lisab.
Archiving - saab valida kuidas postitused arhiveeritakse, kas kuu, nädala jne. kaupa.
Site Feed lehel saab määrata kuidas blogi fiidid kuvatakse.
Email - BlogSend Address reale saab sisestada meiliaadressi, kui tahad oma postitusi (iga kord kui postitad) kellelegi meiliga saata. Mail-to-Blogger Address on Sulle antud aadress, kui tahad meili kaudu blogisse postitada.
Permissions lehel saad oma blogisse kaasautoreid lubada. Real Blog Readers on vaikimisi seadistatud nii, et Su blogi võivad kõik lugeda. Selle võib ka ära keelata.
´
NB. Peale seadete muutmist tuleb need ka salvestada: Save Settings lehe all servas.
Ülejäänud seaded alammenüüdes, mida ma siin ei kirjeldanud, on juba algselt paigas ja midagi muutma ei pea.


Posting leht sisaldab kõike postitustega seonduvat.
Alammenüü Create loob uue postituse.
Edit Posts lehel avaneb nimekiri kõikidest Su postitustest mida saab siis vastavalt kas redigeerida (Edit), kustutada (Delete) või lihtsalt vaadata (View).
Moderate Comments on kommentaaride modereerimise koht. Kommentaaride modereerimise võib kommentaaride seadistustest ka ära keelata.

Postitamine ise ei vaja ilmselt mingeid seletusi. All servas on valik Labels for this post, kus saab lisada silte. Ühele postitusele saab lisada ka mitu silti, siis tuleb sõnad üksteisest komaga eraldada.